Парното скача от Нова година

Парното от началото на следващата година може да поскъпне между 3 и 4 на сто.

Така за жилище над 100 квадрата, което се отоплява изцяло на парно сметката би скочила с 10-12 лв на месец. За неголемите апартаменти, плащали по стотина лева, повишението ще е в рамките на 3-4 кинта. Това стана ясно след като се разбра, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да удовлетвори искането на „Булгаргаз“ за драстичен скок на цената синьото гориво от 1 януари 2017 г. с 13,53% до 302,99 лева за 1000 куб. м без ДДС и таксата за пренос, пише Монитор.

Според регулатора че

няма основание за толкова голям скок

а той ще е в рамките на 5 на сто. От комисията предлагат поскъпването да е за увеличение до 280,21 лева за 1000 куб. м без въпросните надценки. От „Булгаргаз” обосноваха искането си за по-скъпо синьо гориво с нарастващите котировки на долара и петрола сорт Brent, които най-пряко влияят на стойността на природния газ, който купуваме от Русия. Цената на синьото гориво за първите 3 месеца на 2017 г. ще бъде обсъждана на открито заседание на 27 декември, а окончателно решение ще бъде взето и обявено на 30 декември, уточниха от КЕВР.

Според проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум по-малкото поскъпване на газа ще доведе до декапитализиране на „Булгаргаз”. „Те нямат ходове, защото цената се определя формулата по доставките и микса, ако се черпи гориво от хранилището ни в Чирен. Може би, защото там има, количества купени на по-ниска цена КЕВР не е позволил по-голям скок на цената от 5 на сто”, смята той. По думите му това ще наложи от 1 април

следващото покачване на газа да е към 25%

като бъдещата цена може да се изчисли приблизително чрез усреднените котировки на петрола Brent за предното деветмесечие.

Относно връзката на цената на газа и парното, експертът поясни, че трябва да се има предвид и преференциалната цена, по която се изкупува от НЕК токът произведен от когенерациите на топлофикациите. „Ниската цена на парното в големите градове се дължи на високата цена на изкупения ток от това комбинирано производство”, припомни проф. Тасев. „За това може би има и очаквания, че парното няма да поскъпва”, добави той. Според проф. Тасев в края на месеца, ако има изобщо има вдигане на цената на топлоенергията то ще бъде в рамките на 2,5 – 3 на сто.

dunavmost.bg